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GOVERNMENT OF PUERTO RICO
DEPARMENT OF LABOR & HUMAN RESOURCES

October 1, 1999

Re: Inquiry No. 14688

This is in reply to your inquiry in regard to Act No. 74 of June 21, 1956, as amended,
known as the Puerto Rico Employment Security Act ("PRESA"); and to Act No. 139 of June
30, 1968, known as the Disability Benefits Act ("DBA”). The purpose of your inquiry is to
“request a ruling in connection with the unemployment and disability insurance wage base
limitations covered by a predecessor employer with respect to a successor employer in
case of a statutory merger under [the aforementioned acts).”

The proposed merger involves two wholly-owned subsidiaries of a Delaware corporation
that is not in doing business in Puerto Rico. With regard to the proposed merger, you state
the following:

The Department of [the] Treasury, in a letter dated December 21, 1998, ruled
that the Merger constitutes a reorganization within the meaning of Section
1112(g)(1)(A) of the Code and that no gain or loss shall be recognized by the
parties to the reorganization on the transfer of property and stock according
to Section 1112(b){(4) and 1112(k) of the Code.

In effect, one corporation will absorb the other, with the surviving corporation continuing
to conduct the same operations and retaining all the employees of the absorbed
corporation. The purpose of your letter is to request the Department of Labor’s advice for
purposes of computing the unemployment and disability insurance wage base limitations
of the resultant entity under the PRESA and the DBA. In an effort to clarify the issues
involved, you provide the following discussion:

Prudencio Rivera Martinez Building 505 Muiloz Rivera Ave. Hato Rey, Puerto Rico 00918




2
Background

Section 8(b)(2) of the PRESA provides that each employer must pay contributions on the
first $7,000 in wages paid by the employer during each calendar year. Section 8(a) of the
DBA provides that each employer must pay an annual tax on the first $9,000 of wages paid
to each employee during the calendar year. Pursuant to Section 8(b), the employee must
pay a tax on the first $9,000 of his wages during the calendar. [A footnote indicates that
pursuant to Section 5 of the DBA, the resultant entity has established a private plan to pay
its employees the benefits required under the DBA.]

The Department of Labor recently ruled in a similar situation [Inquiry No. 14556 of January
20, 1999] that the payments made by the predecessor employer should be taken into
account in computing the $7,000 and $9,000 unemployment and disability insurance wage.
For Federal Unemployment Tax Act purposes, the internal Revenue Service has also
concluded that where a corporation is absorbed by another corporation in a statutory
merger, the resultant corporation should be regarded as the same taxpayer and the same
employer. See enclosed copy of Rev. Rul. 62-60, 1862-1 C.B. 186.

Based on the foregoing, you request the Department’s ruling on the issue of whether wage
payments made by the absorbed corporation should be taken into account by the resultant
corporation when computing the $7,000 and $9,000 unemployment and disability
insurance wage base limitations, respectively, of employees transferred from the absorbed
corporation to the resultant corporation.

In stating your case, you cite the U.S. Internal Revenue Service’s ruling in Rev. Rul. 62-60,
1962-1 C.B. 186, which provides the following:

Where a corporation is absorbed by another corporation in a statutory
merger or consolidation, the resuitant entity is regarded as the same
taxpayer and same employer as the absorbed corporation for Federal
Unemployment Tax Act purposes. Thus, if the required 20-week period of
employment exits [sic] the resultant corporation is subject to the Federal
unemployment tax with respect to the premerger or preconsolidation
employment of individualls] by the absorbed corporation. Similarly, the
resultant corporation is entitled to the credits against such tax provided by
section 3302 of the Act with respect to such employment. [citations omitted]

The above IRS ruling also states that in cases involving statutory mergers or consolidations
in the past the IRS has treated the absorbed corporation as distinct from the resultant

entity for Federal employment tax purposes, but adds the following:

Upon reconsideration, the Service has concluded that where a corporation
is absorbed by another corporation in a statutory merger or consolidation the




resultant corporation should be regarded as the same taxpayer and the
same employer for Federal unemployment tax purposes. [citations omitted]

Accordingly, it is held that in the case of a statutory merger or consolidation
the resultant entity is subject to the tax imposed by the Federal
Unemployment Tax Act by reason of the premerger or preconsolidations
absorbed. That is to say, if individual[s] are employed in the business for the
appropriate 20-week period during the calendar year, liability for the Federal
unemployment tax is incurred by the resultant corporation whether it
employed them for 20 weeks or that period was divided between the
absorbed corporation and the resultant corporation.

The effect of the foregoing is to impute the employment, by the absorbed
corporation, to the resultant corporation, in which the corporate life of the
absorbed corporation is deemed to continue. Accordingly, the credits
against the Federal unemployment tax provided by section 3302 of the 1954
Code for contributions made by the absorbed corporation into State
unemployment funds with respect to such employment are allowable to the
resultant corporation.

The above conclusion [that] the resultant corporation resulting from a
statutory merger or consolidation is the same employer and taxpayer as the
absorbed corporation, is also applicable for purposes of the taxes imposed
under the Federal Insurance Contributions Act and the Withholding of
Income Tax at Source on Wages [citations omitted].

The above cited IRS ruling also notes that “[s]ection 3302(e) does not apply to a
corporation acquiring the trade or business and employees of another corporation in a
statutory merger or consolidation since, as indicate[d] herein, there is no
predecessor/successor relationship. in a statutory merger or consolidation[,] but one
continuing taxpayer or employer.”

As you are aware, the Courts in Puerto Rico are not bound by Federal cases or rulings, but
parallel Federal cases and rulings are considered persuasive and as such are accorded
substantial weight in interpreting the equivalent provisions of analogous Puerto Rico laws.
The fact that Puerto Rico is part of the Federal-State Employment Security System makes
a compelling case for conforming to the Federal counterpart. It is also noted that the
above IRS ruling refers specifically to unemployment taxes, which is therefore relevant to
the PRESA, but makes no mention of the DBA. Nevertheless, in our response to Inquiry
No. 14556 we concluded that a successor employer was entitled to credit for payments
made by the predecessor employer for both PRESA and DBA. Consistency requires us
to reach the same conclusion with respect to the resultant corporation in a statutory merger




or consolidation pursuant to Rev. Rul. 62-60, 1962-1 C.B. 186. It is thus our determination
that payments made by the absorbed corporation should be taken into account in
computing the $7,000 and $9,000 unemployment and disability insurance wage base
limitations, respectively of the resuitant corporation.

We trust the foregoing adequately responds to your inquiry.

Cordially,

Maria C. Marina Duran
Solicitor of Labor




